
 
 

 

 
        
      
       August 28, 2013 
        File No. 01-1724 (JMJ)  
 
Children’s Hospital of Oakland     
Attn:  Mr. James Jackson     
747 52nd Street 
Oakland, CA 94609 
 
SUBJECT:   Denial of Case Closure Request and Requirement for a Technical Report 

Children’s Hospital of Oakland, Parking Lot at 4701 Martin Luther King Jr. Way, 
Oakland, Alameda County   

 
Dear Mr. Jackson: 

 
This letter denies your case closure request and requires you to submit a technical report 
consisting of a work plan to characterize the groundwater pollution downgradient of the former 
USTs.   
 
The subject site consists of a gated and fenced parking lot for Children’s Hospital.  From the 
1930s until conversion to a parking lot by Children’s Hospital in the 1990s, a two-story 
commercial building was present on the site. In October 1990, three USTs (one gasoline and two 
heating oil USTs) were removed from beneath the sidewalk adjacent to the site. Following over-
excavation to 19 feet (October 1990) below ground surface, soil confirmation samples contained 
up to 1,100 mg/kg of TPH-g, 2,700 mg/kg of TPH-d, and non-detectable (ND) concentrations of 
benzene. On June 27, 2000, four soil borings were advanced at the site. Grab groundwater 
samples from the borings contained up to 5,900 ppb of TPH-mo, 150,000 ppb of TPH-d, 24,000 
ppb of TPH-g, and ND concentration of benzene. Three monitoring wells were installed on April 
26, 2002. Groundwater samples from the monitoring wells in 2002 (the only time they were 
sampled) contained 298 ppb of TPH-d, 231 ppb of TPH-g, and ND concentration of benzene. 
Depth to groundwater was between 17 and 18 feet below. None of these three monitoring wells 
are located downgradient of the USTs and are, therefore, not useful in determining the 
downgradient extent and magnitude of the contaminant plume. 
 
In the March 2013 “No Further Action Request” report, you requested closure for the site. 
Regional Water Board staff denies your closure request because the site is not adequately 
characterized (see above). Groundwater flow as determined by the three site monitoring wells 
in 2002 indicates that the groundwater flow is to the northwest. Temescal Creek is located about 
100 feet north of 47th Street, downgradient of the former USTs. There are no wells at the site that 
tell us if the petroleum hydrocarbon contamination at the site poses a risk for Temescal Creek. 
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You are hereby required to submit a technical report to this office by November 15, 2013, 
consisting of a workplan for characterizing the groundwater pollution downgradient of the 
former USTs. 
 
This requirement for a technical report is made pursuant to Water Code Section 13267, which 
allows the Regional Water Board to require technical or monitoring program reports from any 
person who has discharged, discharges, proposes to discharge, or is suspected of discharging 
waste that could affect water quality. The attachment provides additional information about 
Section 13267 requirements. Any extension in the above deadlines must be confirmed in writing 
by Regional Water Board staff.  
 
You are required to submit all documents in electronic format to the State Water Resources 
Control Board’s Geotracker database. Guidance for electronic information submittal is available 
at http://www.waterboards.ca.gov/water_issues/programs/ust/electronic_submittal/. Please note 
that this requirement includes all analytical data, monitoring well latitudes, longitudes, and 
elevations, water depths, site maps, boring logs (PDF format), and complete copies of reports 
and correspondence including the signed transmittal letters and professional certifications (PDF 
format).  
 
All reports submitted should have the Regional Water Board file number 01-1724 on the first 
page of the report.  Copies of all reports and correspondence should be sent to Ms. Barbara Jakub 
of the Alameda County Environmental Health Services. You are responsible for obtaining any 
necessary approvals or permits from all agencies having jurisdiction over any aspect of the 
proposed work. These agencies may include the local Building Department, Planning 
Department, Public Works, and the Alameda County Environmental Health Services Department 
(contact number 510-567-6700). 
 
Please direct all questions and correspondence regarding this matter to John Jang of my staff at 
(510) 622-2366 (email address jjang@waterboards.ca.gov). 
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
        Bruce H. Wolfe 
       Executive Officer 
 
 
Attachment: Fact Sheet – Requirements For Submitting Technical Reports Under Section 

13267 of the California Water Code (Revised January 2008) 
  

http://www.waterboards.ca.gov/water_issues/programs/ust/electronic_submittal/
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cc w/ attachment: 
Shari Knieriem, Claims Review Unit, Underground Storage Tank Cleanup Fund 
PO Box 944212 
Sacramento, CA 94244-2120  
(email sknieriem@waterboards.ca.gov) 
 
Barbara Jakub 
Alameda County Environmental Health Services 
1131 Harbor Bay Parkway, Suite 250 
Alameda, CA 94502-6577  
(email Barbara.jakub@acgov.org)94937 
 
Peter Krasnoff 
WEST Environmental Services & Technology 
711 Grand Avenue, Suite 220 
San Rafael, CA 94901 
(email main@westenvironmental.com) 
 
Henry  Trudel 
Children’s Hospital & Research Center at Oakland 
747 52nd Street  
Oakland, CA 94609 
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Fact Sheet – Requirements for Submitting Technical Reports 
Under Section 13267 of the California Water Code 

 
 

What does it mean when the Regional Water 
Board requires a technical report? 
Section 132671 of the California Water Code 
provides that “…the regional board may require that 
any person who has discharged, discharges, or who is 
suspected of having discharged or discharging, or 
who proposes to discharge waste...that could affect 
the quality of waters...shall furnish, under penalty of 
perjury, technical or monitoring program reports 
which the regional board requires.” 
 
This requirement for a technical report seems to 
mean that I am guilty of something, or at least 
responsible for cleaning something up. What if 
that is not so? 
The requirement for a technical report is a tool the 
Regional Water Board uses to investigate water 
quality issues or problems. The information provided 
can be used by the Regional Water Board to clarify 
whether a given party has responsibility. 
 
Are there limits to what the Regional Water 
Board can ask for? 
Yes. The information required must relate to an 
actual or suspected or proposed discharge of waste 
(including discharges of waste where the initial 
discharge occurred many years ago), and the burden 
of compliance must bear a reasonable relationship to 
the need for the report and the benefits obtained. The 
Regional Water Board is required to explain the 
reasons for its request. 
 
What if I can provide the information, but not by 
the date specified? 
A time extension may be given for good cause. Your 
request should be promptly submitted in writing, 
giving reasons. 

                                                
1 All code sections referenced herein can be found by going to 
www.leginfo.ca.gov. 

 
Are there penalties if I don’t comply? 
Depending on the situation, the Regional Water 
Board can impose a fine of up to $5,000 per day, and 
a court can impose fines of up to $25,000 per day as 
well as criminal penalties. A person who submits 
false information or fails to comply with a 
requirement to submit a technical report may be 
found guilty of a misdemeanor. For some reports, 
submission of false information may be a felony. 
 
Do I have to use a consultant or attorney to 
comply? 
There is no legal requirement for this, but as a 
practical matter, in most cases the specialized nature 
of the information required makes use of a consultant 
and/or attorney advisable. 
 
What if I disagree with the 13267 requirements 
and the Regional Water Board staff will not 
change the requirement and/or date to comply? 
You may ask that the Regional Water Board 
reconsider the requirement, and/or submit a petition 
to the State Water Resources Control Board. See 
California Water Code sections 13320 and 13321 for 
details. A request for reconsideration to the Regional 
Water Board does not affect the 30-day deadline 
within which to file a petition to the State Water 
Resources Control Board.   
 
If I have more questions, whom do I ask? 
Requirements for technical reports include the name, 
telephone number, and email address of the Regional 
Water Board staff contact. 
 
Revised May 2012 
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